Horgászeszközök


Egy Afrika-i kis faluban készített videóban láttam, amint a családfő halat fogni indul.
Az előkészület mindössze annyi volt, hogy felkapott a kunyhó sarkából egy szakadozott műanyag szatyrot. 

Kiballagott a vízpartra, letört egy egyenesnek csak jóindulattal nevezhető, hüvelykujj vastagságú vesszőt, rákötötte a 
szatyorból előráncigált kb. 2m hosszúságú vastag zsinórt, amin volt valami kezdetleges úszóforma, meg egy még kezdetlegesebb, horognak látszó hajlított valami.
Kettőt lépett hátra, lecsapott a tenyerével a földre, felemelt egy olyan szöcskeszerűséget, és a "horogra" tűzve bevetette az immár felcsalizott készségét az elég zavaros, pocsolyaszerű vízbe. 

Nagyon kis idő múlva, úszó elmerül, 
emberünk egy mozdulattal kirántja a partra, az olyan kiló körüli halat. Egy kővel fejbeveri, és a szakadt szatyorból előkotort másik szatyorba elteszi.


Nyugdíjas horgász


Ezt megismétli még párszor, aztán "összepakol", és viszi a hallal degeszre tömött műanyag szatyrot a családjának...

Aztán láttam egy német bojlis horgász videóját, amint a cuccaival csurig megpattintott Transporterrel és az az után kötött rogyásig megrakott utánfutóval elindul a horgászatára, miután még egyszer leellenőrizte, hogy jól van-e rögzítve a Transporter tetején a többi cucc....


Nyugdíjas horgász


Tudom, hogy ez a két véglet, és azt is tudom, hogy a magyar nyugdíjas horgász horgászeszközeinek volumene valahol a kettő között van, talán inkább az elsőhöz közelebb....

Én, ezeken az oldalakon megkísérlem bemutatni, nyugdíjasként milyen eszközökkel horgászunk mi manapság, végigvesszük az "arzenált" a bottól a kis-székig, aztán majd meglátjuk, mire elég manapság az általunk használt cucckupac.

Kezdjük!