Mi kell a biztos halfogáshoz?

Pedig olyan jónak tűnt ez a bojli

A horgászvideókat nézegetve ugyancsak elgondolkodik a nyugdíjas horgász: hogy a máriába' fognak ezek ennyi halat, hogy van ezeknek mindig ennyi kapásuk?
Bár ezek a videók mindig úgy vannak összeállítva, hogy a választ is megadják: használd ezt, meg ezt, meg még azt, meg amazt az etetőanyagot, horgássz az itt bemutatott csodafelszereléssel, és akkor neked is ennyi kapásod lesz, te is percenként fogod majd a halakat.

A nyugdíjas horgász ugyan 
nem tételezi fel, hogy trükkök sorozata a videó, mégis, ha megveszi UGYANAZOKAT az anyagokat, UGYANOLYAN csodacuccal horgászik, neki néha még egy árva mozdítása sincs...

Na, jó, még szerencse, hogy a nyugdíjas horgász a vízparton töltött hosszú évtizedek alatt azt az egyet nagyon megtanulta, hogy lehet neki bármilyen csodaanyaga, csodacucca, a biztos halfogás csak akkor jön össze, ha minimum(!) az alábbi KÉT FELTÉTEL teljesül:

1. Feltétel: a HORGÁSZ legyen OTT! Ugye milyen badarság ilyet még kimondani is? Pedig de sokszor előfordul, hogy a horgász akkor megy horgászni, amikor NEKI arra lehetősége van, amikor ráér, amikor rászánja az időt.
Ilyenkor mindent bevet, belead apai-anyait, .... és mégse!

A nyugdíjas horgász ebben a témakörben nagyon nagy előnyben van. Az ő fogásnaplóiban minden évben legalább 200 (de inkább 300) horgásznap van beikszelve, míg egy átlagos, még aktívan dolgozó horgásztársa max csak 20-30-szor tud kimenni egy horgászidényben.
Gondoljuk csak el!
A nyugdíjas horgásznak 10X, igen tízszer nagyobb esélye van, hogy éppen akkor horgászik, amikor ..., de ez már a második feltétel!

2. Feltétel: egyen a HAL! Tulajdonképpen ez lenne az első, és EGYETLEN feltétele az eredményes horgászatnak, a másik csak azért lett megemlítve, mert hogyan fogjon halat az a horgász, aki OTT sincs?!
A nyugdíjas horgász tudja, hogy az eredményes horgászat nem a felszereléstől, nem a horgásztól, hanem a HALTÓL függ!
Ha a hal "eszik" van kapás, ha a hal nem eszik, lehetünk mi akárhol, csinálhatunk akármit, abból már nem lesz halfogás.

Jó, jó, persze hogy vannak finom átmenetek, technikák, tapasztalatok ennek a helyzetnek a csillapítására. A nyugdíjas horgász nyugodt akkor is, ha nem mozdul a jelzője, mert sok-sok éves tapasztalatából már tudja: a halfogás az elsősorban a haltól függ!